Ha szeretnl kiprblni nhny tipikusan finn telt, kstold meg a karjalai prkltet (karjalanpaisti), a garvi lohit (ss lazac friss kaporral), a kala paperissat (jsgpaprba gngylt hal parzson stve), a rnszarvas- (poro) s medve- (karhu) sltet, vagy legalbb a szalmis vltozatt, a kposztt (kaalikryleet) s a finn hsgombciot (lihapullat). Desszertnek pedig az szaki gymlcsket, az eper, szeder s fonya vltozatait.
Ebdhez igyl csapvizet, ahogy a finnek is, vagy kotikalja elnevezs gyenge srt, ha jobbra vgysz, vlaszd az Olvi-t vagy aq Lappin Kulta-t. Ihatsz vodkt is, de csak mrtkkel. A finnek egyik rsze alkoholista, a msik rsze absztinens, de a rszegeket egyik se szereti. Repltereken vagy kompjratokon – mint vmmentes vezetek – az alkohol tartalm italok jval olcsbbak.
Kisebb vrosokban az ttermek ragaszkodnak a hagyomnyos telekhez s receptekhez, ez egy hes utaznak nem mindig kellemes meglepets. A nagyobb vrosokban mindig tallhatsz nemzetkzi konyhra alapoz tlapokat… na s menket. Az tkezsi idszakok olyanok, mint Eurpa ms terletein.
|