Ha szeretnél kipróbálni néhány tipikusan finn ételt, kóstold meg a karjalai pörköltet (karjalanpaisti), a garvi lohit (sós lazac friss kaporral), a kala paperissat (újságpapírba göngyölt hal parázson sütve), a rénszarvas- (poro) és medve- (karhu) sültet, vagy legalább a szalámis változatát, a káposztát (kaalikääryleet) és a finn húsgombóciot (lihapullat). Desszertnek pedig az északi gyümölcsüket, az eper, szeder és áfonya változatait.
Ebédhez igyál csapvizet, ahogy a finnek is, vagy kotikalja elnevezésű gyenge sört, ha jobbra vágysz, válaszd az Olvi-t vagy aq Lappin Kulta-t. Ihatsz vodkát is, de csak mértékkel. A finnek egyik része alkoholista, a másik része absztinens, de a részegeket egyik se szereti. Repülőtereken vagy kompjáratokon – mint vámmentes övezetek – az alkohol tartalmú italok jóval olcsóbbak.
Kisebb városokban az éttermek ragaszkodnak a hagyományos ételekhez és receptekhez, ez egy éhes utazónak nem mindig kellemes meglepetés. A nagyobb városokban mindig találhatsz nemzetközi konyhára alapozó étlapokat… na és menüket. Az étkezési időszakok olyanok, mint Európa más területein.
|